25 jun

De benenwagen of het ijzeren ros: Mountainbike Part III: Accessoires

Waar ik vorige post geëindigd ben met “In een nieuwe post, ga ik wat dieper in op andere benodigdheden als kledij, helmen, schoenen, andere banden (baan banden ofte slicks), e.d.”, ga ik nu dus verder met de mogelijke accesoires die het fietsen met zich mee (kan) breng(en)t.

Eerst en vooral, een helm. Veiligheid is oh zo belangrijk en dat geld ook voor het fietsen en het is niet omdat jij goed kan rijden, dat een ander je niet aan het vallen kan brengen. Dus een helm kopen.
Het verschil tussen een race en mountainbike helm? Wel, een mtb helm heeft vaak vooraan een klein afdakje dat er voor moet zorgen dat de takken van de bomen niet in je gezicht vliegen. En handig meegenomen, ook wat minder zonlicht in de ogen neem ik aan.
Merken als Met, Bell, Giro, Lazer, BBB zit je meestal wel goed op vlag van kwaliteit. Met een goedkoper model geraak je al een heel eind, de duurdere modellen hebben vaak wat extra steun en bestaan soms binnenin uit gevlochten staaldraden die voorkomen dat je helm volledig afbreekt bij zware valpartijen. Kwaliteitsmerken heb je nu al, verder is het zoeken naar wat voor jou het meest comfortabel is.

  • comfort : straps , gewicht e.d.
  • koeling : goede luchtgaten (zeker voor in de zomermaanden)
  • frontale bescherming : zonlicht en weghouden van takken in je gezicht

Prijzen gaan van 20-30 euro tot ergens in de honderd(en) euro(s). Bespaar niet op je helm (lees: koop liever een van een wat bekender merk), je hebt nu zo veel betaald aan een fiets, een deftige helm kan er nu toch ook wel af zeker. Maar overdrijf natuurlijk niet.

Daarnaast is er de kledij. Voorlopig heb ik enkel een wielrenner broek aangeschaft van Onda Bike. Zo een geval met zeem in (uiteraard) en bretellen dat er voor moet zorgen dat de zeem wat beter op zijn plaats blijft. Zeer tevreden van tot nog toe. Misschien dat ik mij ook een model met lange broekspijpen voor in de wintermaanden aanschaf . Deze bijvoorbeeld: Northwave Fietsshort Blade Bib Short. Een bloesje hoeft voor mij nog niet, een t-shirt volstaat.
Enkele interessante websites voor kledij:
Best sources for inexpensive cycling clothing 
DealExtreme Cycle Clothing
dhgate Cycle Clothing
Wielersportinfo fietskleding

Wanneer ik merk dat ik mij ook vaak op de baan begeef, dan zou het ook kunnen dat ik mij een setje baan buitenbanden aanschaf. Uit onderzoek blijken de “Schwalbe Big Apple Active Line” wel goede banden te zijn voor op de weg. Daar ik 26″ banden heb, zou ik dan bijgevolg ook de 26-2.15 aanschaffen. Het zal dan wel wisselen van banden zijn voor vertrek, maar na verloop van tijd moet dit in geen tijd geklaard zijn.

Verder wil ik volgende website nog meegeven: voorkomblessures – mountainbike. Daarop vind je redelijk wat informatie over het afstellen van een fiets, helmen, kledij en dergelijke.

Bronnen:
Voor deze post heb ik mij geinformeerd op Aanschaf helm, waar op letten? van mountainbike.be.
Helm reviews zijn te vinden op bv: Bikeradar.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *