12 dec

Montecristo Petit Edmundo & Brazilia

Montecristo Petit Edmundo

download

De Petit Edmundo heeft een ietwat stevige trek met ruim voldoende tot een ruime hoeveelheid rook. Hij brandt zeer gelijkmatig en langzaam. De sigaar geeft een zacht-vloeiend en koel mondgevoel met een duidelijk romig karakter. Volle doch tevens milde smaak in het begin tot pittig in de finale met een mooi afgeronde combinatie van rinsaromatische, zoet-kruidige en notige impressies. Zacht-volle, tintelende en lange nasmaak met wat ziltige tonen.

Ze is zeker geen ”korte versie” van de Edmundo, maar een sigaar met een eigen karakter. Misschien zijn er wel wat overeenkomsten in stijl te herkennen, maar deze kleine Robusto heeft duidelijk meer pit, echter zonder scherp te zijn. Daarnaast is er de nodige complexiteit en verfijning, zeker in de geur, te herkennen.

CAO Brazilia

download (1)

De Brazilia van CAO is een prachtige handgemaakte figurado met Braziliaans dekblad. Zoete honingtonen, hout, leer, allemaal Braziliaanse smaken die waargemaakt worden. Verder een goed gevulde en strak gerolde sigaar.

De (pre)draw is wat stevig, maar zeker aanvaardbaar. Na een derde de sigaar wordt de sigaar wel wat steviger. Cederhout en een aardsmaak nemen het over van het zoete.

Verder geeft de sigaar een mooie lichtgrijze en stevige askegel met zich mee.

06 jun

Baard olie maken

Zoal in mijn vorige post rond baard balsem reeds beschreven, kan je de baard ook onderhouden met baard olie. Deze zal de baard eerder voeden en een heerlijke geur meegeven dan stijlen. Wil je zelf je eigen baardolie maken? Volg dan even onderstaand recept.

Benodigdheden:

15 ml jojoba olie
5 ml zoete amandel olie
5 druppels tea tree olie
3 druppels pepermunt olie

BaardOlie

Giet alles in een glazen flesje en meng het even voor gebruik.

Gebruik:

Giet enkele druppels van je zelfgemaakte baard olie in je handpalm en wrijf het uit. Masseer het nu in je baard in en kam het dan netjes in stijl. All done.

06 jun

Baardbalsem maken

Al geruime tijd loop ik rond met een redelijk stevige baard. Dat vraagt natuurlijk het nodige onderhoud. Dit kan op twee manieren: met baardolie of met baardbalsem. In deze post leg ik jullie uit hoe je zelf je eigen baardbalsem kan maken.

Benodigdheden:

2 theelepel bijenwas
1 theelepel almond olie
1 theelepel shea butter
1 theelepel argan olie
4 druppels Tea tree essential olie
4 druppels Ceder wood essential olie

BaardBalsemBenodigdheden

Je doet alles in een pannetje en zet het op het vuur. Dit kan je ook au bain marie maken, wanneer je je mooie pannetjes niet wil gebruiken om baar balsem in te maken (hoewel dit zeer gemakkelijk uit te wassen is).

BaardBalsemOpHetVuur

 

Als alles gesmolten is, giet je het goedje in een container. Bijvoorbeeld zo’n schoenpoets doosje. Laat het even stollen en klaar.

BaardBalsemStollen

Gebruik:

Om de balsem uiteindelijk in de baard te gaan gebruiken, schraap je wat balsem met je duim af en wrijft het in de hand open. Masseer je baard dan in met de baardbalsem en kam het netjes in stijl. All done.

06 jun

Sigaar

Sinds enige tijd ben ik de deugden des levens wat meer aan het ontdekken. Bieren, whyskies en nu ook sigaren. Vanaf nu zal ik dus ook mijn bevindingen over de gerookte sigaren neerpennen. Hieronder alvast deel 1.

Als je nog niets van sigaren af weet, kan het verstandig zijn je eens te laten informeren door iemand die al wel wat achter de kiezen heeft. Frank Evens, van Huis Verloo te Antwerpen, rade me na een korte inleiding in sigaren volgende 3 sigaren aan die een beginner wel zou kunnen smaken en dit binnen mijn budget:

 • Macanudo Diplomat Cafe
 • Romeo Y Julieta Mille Fleurs
 • The griffin’s 500

Eén voor een zullen ze er aan geloven en plaats ik een korte review over de gerookte sigaar.

Macanudo Diplomat Cafe

macanudo_cafe_diplomat

Deze fraaie sigaar met de naam Macanudo Diplomat Café heeft een Connecticut shade dekblad met een melange van Dominicaanse en Mexicaanse tabak
Het omblad is afkomstig uit de vruchtbare gebieden van San Adres Tuxtla in Mexico. Cigar Master Daniel Nuñez gebruikt uitsluitend zeer gerijpte tabakken om ervoor te zorgen dat iedere sigaar altijd hetzelfde vertrouwde, milde aroma heeft.

Lengte: 114 mm
Ring Gauge: 56 (22.23 mm)

Wrapper: Connecticut Shade
Binder: Mexican San Andrean
Filler: Dominican (Piloto Cubano), Mexican
Flavor: Mild

Recensie:

Allereerst ziet de sigaar er voor mij fantastisch uit: een Figurado. Zoals ze bij Huis Verloo al zeiden: net een zwangere vrouw. Het voorblad was zeer uniform, de sigaar goed gerold.

Aansteken lukt vlot en hij (of is een sigaar een zij?) brand zeer gelijkmatig. Het trekken gaat evenwel wat zwaar met een matige rookontwikkeling. De as is zeer stabiel en houd zowat tot het einde.

1/3 zeer mild romige en kruidige aroma’s. 2/3 fruitig aroma met een vleugje eiken. 3/3 Het scherpe komt nu echt wel boven

Rookduur was zo’n 45 minuten.

Volgende sigaren:

Romeo Y Julieta Mille Fleurs
The griffin’s 500

05 okt

Openstaande tabbladen 1 Oktober 2012 – 7 Oktober 2012

Site planning / first client meeting

Having secured a commission to build a web site, the first thing you will need to do is meet with your client(s) and take the decisions and gather the information you need to get started. This page presents the primary questions your client will need to answer at that first meeting to allow you to get started.

Budgets & quotations

Most graphic designers and multimedia/web developers like to create a project budget following the first meeting with their client. A budget will help them calculate all the costs and profits for a project. You will need to give your client an accurate quotation and ensure you don’t undercharge them.

Mailchimp

MailChimp helps you design email newsletters, share them on social networks, integrate with services you already use, and track your results. It’s like your own personal publishing platform.

Philips AS111

Deze Fidelio voor Android is elegant en compact vormgegeven. Een lust voor het oog en klein genoeg voor op het nachtkastje. Het ronde design zorgt voor een rijk geluid in alle richtingen. De neodymium speakers zorgen voor een zuiver, evenwichtig geluid. Gewekt worden door je Android-telefoon wordt een plezier!

Exposure

Understanding Exposure – ISO, Aperture and Shutter Speed Explained
When you think of the craft or art of photography, you must immediately think of exposure. Exposure is a critical element that determines what is actually recorded on film or the image sensor. There are three adjustable elements that control the exposure – ISO, Aperture and Shutter Speed.

16 jul

Fotografie: accessoires

Al enkele jaren ben ik bezig met fotografie, maar op mijn blog staat nog maar bitter weinig geschreven over deze hobby. Deze post is niet anders. Enkel een samenvatting van wat ik mijzelf nog wil aanschaffen. Wat noodzakelijke en minder noodzakelijke accessoires.

Mijn kitlist op dit moment:
Canon 300D
Canon 550D
Canon 18-55 Kitlens
Canon 55-250mm
Canon 55mm 1.8
Canon 18-135mm

Wat moet ik dan nog aanschaffen? Wel, op 3 van de 4 lenzen staat geen zonnekap, iets wat redelijk essentieel is om vervelende flairs weg te houden.
Dus, nog aan te schaffen:

Lens Hood EW-73B for Canon 18-135
Lens Hood ES-62 II for Canon 50mm
Lens Hood ET-60 for Canon 55-250
Waterproof Dry Case with Camera Eyepiece Cover for DSLR
Digital Timer Remote Switch Trigger

Update #1: Na twee weken is er een pakje uit het verre China toegekomen. Bij DealExtreme heb ik mij een lens hood aangeschaft voor de 50, 18-135 en 55-250mm. Vandaag dus aangekomen. Eerste indruk: ze passen perfect op de lenzen en kwalitatief zijn ze zeker in orde. Misschien dat de echte Canon lens hoods steviger zijn, maar dit verantwoord zeker de hoge prijzen niet. Conclusie: 10/10 voor mijn eerste bestelling bij DealExtreme.
Nu volgt waarschijnlijk een nieuwe bestelling voor de remote.

25 jun

De benenwagen of het ijzeren ros: Mountainbike Part III: Accessoires

Waar ik vorige post geëindigd ben met “In een nieuwe post, ga ik wat dieper in op andere benodigdheden als kledij, helmen, schoenen, andere banden (baan banden ofte slicks), e.d.”, ga ik nu dus verder met de mogelijke accesoires die het fietsen met zich mee (kan) breng(en)t.

Eerst en vooral, een helm. Veiligheid is oh zo belangrijk en dat geld ook voor het fietsen en het is niet omdat jij goed kan rijden, dat een ander je niet aan het vallen kan brengen. Dus een helm kopen.
Het verschil tussen een race en mountainbike helm? Wel, een mtb helm heeft vaak vooraan een klein afdakje dat er voor moet zorgen dat de takken van de bomen niet in je gezicht vliegen. En handig meegenomen, ook wat minder zonlicht in de ogen neem ik aan.
Merken als Met, Bell, Giro, Lazer, BBB zit je meestal wel goed op vlag van kwaliteit. Met een goedkoper model geraak je al een heel eind, de duurdere modellen hebben vaak wat extra steun en bestaan soms binnenin uit gevlochten staaldraden die voorkomen dat je helm volledig afbreekt bij zware valpartijen. Kwaliteitsmerken heb je nu al, verder is het zoeken naar wat voor jou het meest comfortabel is.

 • comfort : straps , gewicht e.d.
 • koeling : goede luchtgaten (zeker voor in de zomermaanden)
 • frontale bescherming : zonlicht en weghouden van takken in je gezicht

Prijzen gaan van 20-30 euro tot ergens in de honderd(en) euro(s). Bespaar niet op je helm (lees: koop liever een van een wat bekender merk), je hebt nu zo veel betaald aan een fiets, een deftige helm kan er nu toch ook wel af zeker. Maar overdrijf natuurlijk niet.

Daarnaast is er de kledij. Voorlopig heb ik enkel een wielrenner broek aangeschaft van Onda Bike. Zo een geval met zeem in (uiteraard) en bretellen dat er voor moet zorgen dat de zeem wat beter op zijn plaats blijft. Zeer tevreden van tot nog toe. Misschien dat ik mij ook een model met lange broekspijpen voor in de wintermaanden aanschaf . Deze bijvoorbeeld: Northwave Fietsshort Blade Bib Short. Een bloesje hoeft voor mij nog niet, een t-shirt volstaat.
Enkele interessante websites voor kledij:
Best sources for inexpensive cycling clothing 
DealExtreme Cycle Clothing
dhgate Cycle Clothing
Wielersportinfo fietskleding

Wanneer ik merk dat ik mij ook vaak op de baan begeef, dan zou het ook kunnen dat ik mij een setje baan buitenbanden aanschaf. Uit onderzoek blijken de “Schwalbe Big Apple Active Line” wel goede banden te zijn voor op de weg. Daar ik 26″ banden heb, zou ik dan bijgevolg ook de 26-2.15 aanschaffen. Het zal dan wel wisselen van banden zijn voor vertrek, maar na verloop van tijd moet dit in geen tijd geklaard zijn.

Verder wil ik volgende website nog meegeven: voorkomblessures – mountainbike. Daarop vind je redelijk wat informatie over het afstellen van een fiets, helmen, kledij en dergelijke.

Bronnen:
Voor deze post heb ik mij geinformeerd op Aanschaf helm, waar op letten? van mountainbike.be.
Helm reviews zijn te vinden op bv: Bikeradar.com

 

24 jun

De benenwagen of het ijzeren ros: Mountainbike Part II: Cube Acid

In mijn vorige post over het kiezen van een geschikte mountainbike, konden jullie lezen dat ik op zoek naar iets kwalitatief en naar iets dat binnen mijn budget valt.
Ik heb gezocht en ik heb gevonden. Aanschouw mijn allereerste, echte, mountainbike:

Het betreft dus de Cube Acid, model 2011.

Specs:

• Frame: Alu Lite AMF 7005 RFR-Geometry
• Fork: Rock Shox Dart 3 100mm, PopLoc
• Headset: FSA NO. 10 semi-integrated
• Stem: Easton EA30, Oversized
• Handlebar: Easton EA30 Lowriser Oversized
• Grips: CUBE Double Duometer
• Rear Derailleur: Shimano Deore XT RD-M773 Shadow 10-speed
• Front derailleur: Shimano SLX FD-M660-10, Top Swing, 34.9mm, 10-speed
• Shifters: Shimano SLX SL-M660-10 Rapidfire-Plus, 10-speed
• Brakes: Hayes Stroker Ryde hydr. discbrake (160/160mm)
• Cranks: Shimano FC-M552 2-Piece 42x32x24T, 175mm, integrated BB 3×10 speed
• Cassette: Shimano CS-HG81 11-36T, 10-speed
• Chain: Shimano CN-HG74 10-speed, 108 links
• Tires: Schwalbe Smart Sam 2.25
• Rims: Schürmann Yak 622 Disc
• Front hub: Shimano Disc HB-M475
• Rear hub: Shimano Disc FH-M475
• Spokes: DT Industry 2.0
• Inner Tube: Schwalbe Impac AV17
• Rim Tape: Schwalbe 22-622
• Pedals: Fasten Alu
• Seat: Scape Active 7
• Seatpost: RFR Complight 31,6mm
• Seatclamp: Scape Varioclose 34.9mm
• Weight: 12.8kg

Maar de fiets bezitten is niet goed genoeg natuurlijk. Nu nog mee rijden, in mijn geval met een doel: mijn fysieke conditie van +-0 opbouwen en uiterlijk wat meer kathedraal achtig gaan. Daar is dus een goed schema voor nodig.

Een hartslagmeter had ik al van in de tijd dat ik nog ging lopen. Zeer handig om op basis van de hartslag een juiste zone te kiezen waarop een beginner kan beginnen.

De methode van karvonen leert mij het volgende:

Rusthartslag: 70 bpm
Maximumhartslag: 220 (mannen, voor vrouwen is het 224) – je leeftijd= 220-24=196

Met volgende formule:

Hf tijdens een training = Hf in rust + (intensiteitspercentage x Hf res.)
met:
HF in rust als rusthartslag
intensiteitspercentage het percentage welke je hartslag moet zijn voor uw specifiek doel (in mijn geval tussen de 60% en 70%)
en hf res als de maximumhartslag – de hartslag in rust

zegt Karvoren dat:

Hersteltraining (H): 45%=127bpm – 60%=146% (wegkrijgen van de verzuring)
Rustige duurtraining (D1): 60%=146bpm – 70%=158bpm (In deze zone komt de energie vooral uit verbranding van vetten)
Intensieve duurtraining (D2): 70%=158bpm – 80%=171bpm (In deze zone leveren de koolhydraten, ten opzichte van de vetten, de meeste energie )
MLSS-training (D3): 80%=171bpm – 90%=183bpm (hoofdzakelijke koolhydraten leveren energie)
Weerstandstraining (W): 90%=183bpm -100% 196bpm (koolhydraten worden omgezet in melkzuur => verzuring => deze zone is bedoeld om de weerstand te verbeteren)

Om efficient te gaan trainen, moet ik mijn hartslag dus tussen de 146 en 158bpm houden.

In een nieuwe post, ga ik wat dieper in op andere benodigdheden als kledij, helmen, schoenen, andere banden (baan banden ofte slicks), e.d.

Info over de methode van Karvoren en de verschillende zones:
Mountainbike.be – Is deze stelling ivm vetverbranding correct?
Doefiets.nl – bepalen van je hartslagzones volgens de methode van karvonen
De wielervrienden.be – Hartslag
 

22 jun

Hoe bereid je je voor op een presentatie?

Als marketing student kom je om de zoveel weken wel in contact met een presentatie. Ofwel woon je er een bij, gegeven door een van de vele Marketeers die de revue reeds zijn gepasseerd op het departement ECHO van de KHLeuevn: Alain Grootaers, Guillaume Vanderstichelen e.d. of door medestudenten, ofwel is het de bedoeling dat je zelf gaat presenteren.

Ook later in het bedrijfsleven zal het geven van presentaties maar al te vaak voorkomen. Al is het om nieuwe klanten aan te trekken of om de werkplanning van de komende week of maand van het bedrijf te overlopen, je zal er toch moeten staan en wel met die uitstraling dat je die klant of medewerker kunt overtuigen van wat je staat te verkondigen. En daar zijn sterke verbale en non-verbale eigenschappen voor nodig.

In volgend artikel staan enkele tips beschreven hoe je een presentatie tot een goed eind kan brengen. Als je bij het volgen van deze tips je klant nog niet kunt overtuigen, dan zal het alleszins al niet aan de manier van presenteren liggen maar misschien aan je gegevens, of aan de klant zelf. Natuurlijk is dit maar één van de zovele aanpakken om aan een presentatie te beginnen, staar je dus niet vast aan wat volgt maar bekijk ook andere bronnen (maar dat zou je met alle relevante zaken moeten doen).

Zodus, knock yourself out en lees volgend artikel:

How to Prep for a Presentation

 • Know the Scene
 • Know Your Slides (at least one week prior)
 • Test Audience (at least one week prior)
 • The Big Show
12 jun

De benenwagen of het ijzeren ros: Mountainbike Part I: Wat, Waar, Hoe?

Als, nu nog, 24 jarige student dien je over een gezonde geest te beschikken en daarnaast kan een gezond lichaam ook geen kwaad.
Vorig jaar had ik besloten wat werk te maken van dat gezond lichaam door wat meer te sporten. Elke twee dagen lopen, moet lukken, toch? Dan toch voor een paar maand, want dan was de pret er eigenlijk alweer wat af.

Nu ben ik dus op zoek naar iets anders. Fietsen heb ik altijd al wel graag gedaan, maar steeds op studenten niveau zijnde woon-school verkeer en soms eens wat verder. En nu ben ik dus op zoek naar een wat deftige fiets. Een mountainbike. In deze post schrijf ik mijn zoektocht naar een kwalitatieve fiets die toch wat in mijn studentenbudget past.

Naar wat ben ik op zoek?

 • All Mountain (Ik zoek wat Cross Country en wat Freeride en AM blijkt deze twee te combineren)
 • Goede kwaliteit tegen redelijke prijs => tweedehands markt
 • Recreatieve fiets: regelmatig rijden en degelijke kwaliteit
Specificaties (op basis van dit topic):
 • Geometrie: Minder steile balhoofd- en zitbuishoek. XC gerichte zitbuis-bovenbuis verhouding
 • Veerweg voorvork: 100 – 150 mm
 • Framebouw: gebouwd op stevigheid en comfort. Gewicht speelt een minder belangrijke rol
 • Onderdelen: stevige compontenten, 24-27 versnellingen
 • Maat:
Onderdelen (op basis van dit topic):
 • Derailleurs: SRAM X.4/X.5 – Shimano Acera/Alivio/Deore
 • Voorvork:
 • Remsysteem:
 • Wielen/Banden:
Tips
 • Goedkoop is meestal wel degelijk goedkoop. Rijcomfort is belangrijk, zeker als je de fiets regelmatig wil gebruiken en dat comfort heeft tegenwoordig zo zijn prijs.
 • Weet waarvoor je de mtb wil gebruiken: downhill, gewoon wat op de baan rijden of toch wat in de bossen rondrijden. Ga je voor hardtail of wil je ook achteraan een schokdemper
Waarop letten:
 • Derailleurs: SRAM gebruikt 1:1 systeem, Shimano het 2:1 systeem. Niet alle SRAM derailleurs kunnen dus met Shimano gecombineerd worden
 • Het is niet omdat achteraan Shimano Deore XT gebruikt wordt, dat het een goede fiets betreft. Controleer de volledige setup

Interessante mtb’s:

Cube Aim Disc: €549
Cube Acid: €659 (2011), €475 (2011 Marktplaats), +-€475 (2011 2ehands)
Cube Reaction: €495, €495
Cube LTD team: €550
Cube Attention: €749 (2012), €639 (2011)
Cube LTD: €949,
Cube LTD Pro: €1049 (2012), €799 (2011)

Scott Scale 70
Trek 6300
Trek 6700
Bulls Copperhead 3

Wat interessante guides:

Cube: How do I determine the correct frame size?
Beginner’s guide to mountain bike gears
Best mountain bikes under £1,000
Aankoopadvies voor beginners!
Beginner’s guide to mountain biking, part 1
Beginner’s guide to mountain biking, part 2
Beginner technique: How to set up your mountain bike
Mountain Bike Size Sheet